top of page

Музика на підтримку України. Частина 4.



Протягом цього жахливого року музиканти та рекорд-лейбли з усього світу підтримували нашу країну, своїми альбомами та композиціями збираючи фінанси чи надаючи ними духовних сил. Майже чотири десятки таких релізів ми представили в даному блозі. Але їх вийшло багато – тож ще одна партія.



Відомий вітчизняний електронний продюсер Олег Шпудейко, він же Heinali, новий альбом «Kyiv Eternal» присвячує столиці України, боротьбі міста за свободу після широкомасштабного вторгнення 24 лютого. В анотації Олег пояснює (не нам – людям у світі, адже він сьогодні артист міжнародного рівня, і диск вийде на англо-турецькому лейблі Injazero Records), що битва за Київ тривала п'ять тижнів, після чого окупанти відступили. Тоді у киян виникло особливе відчуття: «Після закінчення Київської битви багато киян помітили це дивне почуття, — згадує Олег, — місто ніби ожило, дихало. Ми хотіли обійняти його, захистити кожен його дюйм від шкоди…».


Треки на «Kyiv Eternal» містять фрагменти field recordings, зроблені в певних місцях міста (звідси назви «Stantsia Maidan Nezalezhnosti», «Borshchahivka at Night», «Botanichnyi sad», «Peizazhna aleia» і так далі). Плюс фірмова ембіентна краса Heinali.


Реліз платівки відбудеться того ж дня, лише через рік — 24 лютого 2023-го. Титульна композиція доступна вже зараз.



Лондонський музичний портал і лейбл Test Pressing, який фокусується на балеариці та близьких до неї жанрах, зробив свій внесок у справу арт-допомоги Україні. Доходи від благодійної компіляції «The Sound Of Now / Music For Ukraine» розділені між Червоним Хрестом та Disasters Emergency Committee (DEC), їх українськими підрозділами.


До проекту приєдналися відомі продюсери: Тревор Джексон, Mudd, Lexx, Jonny Rock, Asa Moto та інші. Балеарика, ненав'язливий даб, даунбіт. Трохи легкості у складний час.



Онлайн-платформа Headphone Commute з Нью-Йорку, присвячена електронній/інструментальній/експериментальній музиці, минулої осені презентувала вже третю компіляцію на підтримку України під час війни – «For Ukraine (Volume 3)».

Headphone Commute підкреслюють, що ця трагедія не може відійти на задній план (що подекуди у світі відбувається), ситуація не може стати «повсякденним фоном» і нормальною. Тому знову fundriser-збірка, 100% доходів від якої буде передано International Rescue Committee (rescue.org) для підтримки українських біженців життєво важливими предметами.


Музична парадигма, як і у перших двох частинах, – ембіент (переважно), дроун, мінімалізм, неокласика. І дуже сильна лінійка артистів (з цієї сфери): Наталі Берідзе, Abul Mogard, Arovane, Любомир Мельник, Eluvium, Тейлор Дюпрі, Мабе Фратті та багато інших.



«Sentaku for Ukraine» – благодійна компіляція від англо-японського лейбла Sentaku, що базується в Лондоні. З японської це слово означає «селекція», «вибір». І справді – не особливо яскраві чи хітові, проте дуже «акуратні» вивірені номери в обоймі релізів імпринту та даної збірки зокрема. Стилістично: здебільшого хаус різних відтінків, а також трохи атмосферного даунбіту.


Кошти від реалізації «Sentaku for Ukraine» спрямовуються різним волонтерським організаціям Британії, які сьогодні займаються питаннями допомоги Україні.


Литовський продюсер Roe Deers (справжнє ім'я Людас Лазаускас), відомий за міжнародними релізами на пристойних лейблах NEIN, Throne Of Blood, Playground Records, чергову партію своїх едітів оформив як пакет зі збору коштів для українських людей: на медичні потреби, дитяче харчування та інше найнеобхідніше у військовій зоні.


Roe Deers зазвичай готує мікстуру на основі сучасного диско з різними приставками-суфіксами – dark, italo, boogie etc. Цей міньйон – не виняток. І навіть без прив'язки до благородної мети, наприклад, ді-джеям цей «EDITS VOL. 7 / Fundraiser for Ukraine» з дуже хваткими треками може стати в нагоді.


Український/київський ембіент-продюсер Олексій Сакевич, відомий як Endless Melancholy, 25 листопада видав міньйон «When We See The Light». 17 хвилин споглядальної меланхолії та надії.


Пряма мова від Олексія:

«When We See The Light» — це невелика збірка треків, які я записав під час війни. Два з них були зафіксовані за кілька днів до російського вторгнення в Україну, ще два – після того, як цей жах уже стався. Війна настільки не надихає, наскільки це можливо. Але я спробував, і я знайшов натхнення між сиренами про повітряний наліт. Я сподіваюся, що одного дня ми всі побачимо світло».


Американська співачка Сюзанна Вега - та сама, яка у другій половині 80-х прославилася хітами «Tom's Diner» і «Luka» - представила пісню «Last Train From Mariupol». Написану під впливом побаченого в новинах про війну в Україні, кадрів із людьми, які залишають своє місто залізницею. За лірикою Сюзанни в «Останньому Потязі з Маріуполя» їхав сам Бог, бо навіть він злякався того, що побачив у місті. Але ми сподіваємося, що це не зовсім так – він туди обов'язково повернеться.


Метр Брайан Іно презентував другий сингл «We Let It In» з нового альбому «ForeverAndEverNoMore», де після 17-річної перерви поряд з фірмовими ембіентними панорамами з'являється його вокал (зовсім нечаста справа в творчості Іно).


Фоном супровідного Lyric Video (протягом усього ролика) виступає зображення, точнісінько схоже на прапор України. І хоча це офіційно не підтверджено, дуже велика ймовірність, що таким чином Брайан висловлює свою позицію та солідарність, навряд чи це збіг.


Один із найцікавіших вітчизняних електронних лейблів Standard Deviation у середині грудня представив дуже сильну благодійну компіляцію «From Ukraine, For Ukraine» – «З України, для України».


Асоціативний із лейблом фонд збирає кошти для конкретних наших військових підрозділів. А сама збірка є своєрідною рефлексією людей з табору Standard Deviation та артистів (як українських, так і зарубіжних) на трагічні події в країні.


Standard Deviation повідомляють, що довго не могли повернутися до музики та нових релізів, але таки знайшли в собі сили це зробити. «Відповідно до наших нагальних почуттів, тональність цієї компіляції меланхолійна і тендітна, але сповнена надій». Пост-індустріальні ноктюрни, дистопічний або споглядальний ембіент, розріджений футуро-трайбл, задзеркальний IDM, каламутне техно... З погляду арт-наповнення є абсолютно конкурентоспроможним матеріалом з кращими міжнародними аналогами.


Тривала благодійна збірка «Cohesion - We Stand Together For The People Of Ukraine» від німецького лейблу Midira Records. Усі виручені кошти компанія спрямовує гуманітарним організаціям, які допомагають українцям – наприклад, ЮНІСЕФ та Bündnis Entwicklung Hilft (Союз Німецьких Благодійних Організацій).

Midira Records базується в промисловому місті Ессен на півночі Німеччини – відповідно, туманна та меланхолійна атмосфера міста відображається у похмурій та магнетичній музиці імпринту. Дроун, ембіент-гейз, нойз, дарк/дум-джаз. Керівники лейблу звернулися до своїх підопічних з проханням надати раніше неопублікований трек для даної компіляції. І отримали понад дві години ексклюзивного матеріалу від двох із половиною десятків артистів. Усім не байдуже.




Ця та інша музика також в нашому Telegram-каналі: https://t.me/djburoagency


bottom of page