top of page

Музика на підтримку України. Частина 3.



Спеціальні support-релізи вітчизняних та західних артистів та звукозаписуючих компаній протягом півроку з кінця лютого виконують три функції. Привертають увагу світової громадськості до трагічних подій у нашій країні; збирають кошти для різних українських фондів, армії, простих постраждалих людей, біженців; нарешті виражають елементарну моральну підтримку. Ще одна добірка таких релізів.



Artdopomoga – київська волонтерська команда з акумуляції та реалізації різного художнього контенту (не лише музики), натхненого Україною, її боротьбою проти агресії та призначеного для підтримки країни у скрутний час. Одна з їх компіляцій вже з'являлася у нас, а тепер iнша благодійна збірка, видана в середині липня. «Artdopomoga Ukraine vol.2».


Десять композицій відомих українських артистів, створених у місяці протистояння. Вітчизняне інді з забарвленням фолку, панку, дабу, хопу. Перкалаба, Мандри, Grozovska Band, Gogol Bordello, Hudaki Village Band, Max Chorny. Саме номер останнього «Forgiveness» (що закриває компіляцію) – фаворит звідси.


P.S. Склав добірку київський ді-джей/продюсер Іван Москаленко (DJ Derbastler).



Продюсер, композитор, ді-джей, графічний дизайнер та 3D-художник із Варшави Avtomat поряд з багатьма муз-вигадками має проект Pleśni, присвячений традиційному поліфонічному співу, з репертуаром з українських, польських, грузинських, сербських (і так далі) пісень. Одна з робіт – електронно-фолковий реворк народної «Ой Ясно Красно». Тема увійшла до нещодавньої благодійної збірки «We Stand with Ukraine» ком'юніті та лейбла EASA / Eastbloc Sound. На обкладинці якої, до речі, одна із картин видатної української художниці Марії Примаченко.



Англійська формація Wrekin Havoc видала 5-трековий міньйон з промовистою назвою «Edits for Ukraine», весь дохід від продажу якої піде UNICEF Emergency Appeal for Ukraine. Wrekin Havoc – загадкове тріо неназваних продюсерів (не новачки, судячи з якості творів), яке в останній рік привернуло увагу ді-джеїв/меломанів серією відмінних едітів у руслі балеарики, slo-mo-disco, витонченого екзотичного попа.


Блискуча робота – маловідомі оригінали-перлини та вишукана редакція. Ще й у благодійних цілях для нашої країни.



Київський лейбл Worn Pop, що просуває музику в області пост-панку, EBM, дарк-вейву, синті-попу, влітку презентував компіляцію «РУХ 01». Вона – перша із серії збірок імпринта у воєнний час. Десять ексклюзивних треків від резидентів та друзів компанії, включаючи Tronik Youth, Curses, La Mverte, Ship Her Son, Kris Baha, Hungry Boys etc.


Гроші з продажу компіляції будуть передані у фонд Musicians Defend Ukraine, який підтримує українських артистів, що захищають нашу країну на фронті.


Великі імена світу електронної музики виступають на підтримку України. Наприклад, Майк Парадінас, тобто µ-Ziq, – зірка IDM (і не тільки), керівник важливого лейбла Planet Mu. У рамках збору коштів для української лінії Червоного Хреста Майк видав міньйон із раритетами «Furthur Electronix Trax». Рідкісні (і дуже добрі) записи 1993-1998 років – можливо, найефективнішого періоду у творчості Парадінаса.



Свіжий реліз – ремікс норвезького майстра модерн-диско Руне Ліндбека та англійського ді-джея Робіна Джексона на пісню «Король Птахів» відомого тернопільського інди-проекту Tik Tu. Видав запис польський лейбл Father And Son Records And Tapes. Доходи від нього підуть Musicians Defend Ukraine Foundation.



Ця збірка, так вийшло, потрапила на радари тільки зараз. Однак вона одна із найцікавіших музично і пронизливих емоційно, серед виданих за півроку в рамках збору коштів людям, які потребують захисту в Україні.


«#StandWithUkraine» склала українська співачка, продюсер, муз-активістка Мар'яна Головченко, яка переїхала до Нідерландів у 2011 році та бере участь там одразу у кількох проектах. На початку повномасштабного вторгнення Мар'яна з подачі колеги Мішеля Банабіла зв'язалася зі знайомими українськими музикантами, які мешкають у всьому світі – від Німеччини, Іспанії, США до Польщі, Нідерландів та, власне, України. Серед виконавців та авторів – Максим Шалигін, Алла Загайкевич, Денніс Аду, Heinali, сама Мар'яна Головченко, її гурт SonCe trio та інші митці.


Фолк на стику із авангардом, джаз, електронно-шумові експерименти, своєрідні інтерпретації традиційних українських пісень.



Невелике місто на півночі Англії Гаррогейт, що поблизу Лідса, – відомий у Британії туристичний центр і курорт, спеціалізацією якого є лікувальні води. Звідти ж приходить «лікувальний грув» у вигляді продукції лейбла 3am Recordings. У його презентації сказано: «Fine house music in all forms since 2003». І дійсно, пара добрих близьких до хаусу треків різної форми та забарвлення, включаючи номер глави імпринту Ела Бредлі, розміщені на нещодавньому релізі «Music For Ukraine». Благодійному, для нашої країни – що очевидно з назви.



Берлінсько-мюнхенський лейбл Toy Tonics, що фланує десь між сучасним диско та легким хаусом (плюс-мінус), також взяв участь у зборі коштів людям, які постраждали від військової агресії в Україні. У рамках своєї «Support Ukraine compilation» вони попросили артистів компанії надати трек на підтримку жертв цієї війни. Phenomenal Handclap Band, Феліпе Гордон, Kapote, Coeo, Magou опинилися у списку серед інших. Усі прибутки йдуть до Гуманітарного Фонду уряду України.


Цікаво, що співзасновник Toy Tonics Матіас Модіка (другий кермовий Kapote) років 16-17 тому відвідав вперше Київ – тоді як учасник дуету Munk і глава відмінного лейбла Gomma Records. Так як довелося мати безпосередню участь у тому візиті, то пам'ятається, що Матіас придбав тут вишиванку. Він раніше ніколи не бачив, вразився і купив у подарунок дитині.



Авангардна британська поетеса зі світу музики Енн Кларк (не плутати з американською співачкою St. Vincent, теж Енн Кларк), яка стала відома у 80-х завдяки своїй ліриці та spoken-word-манері в еру колд-вейву, у липні видала сингл «Mriya an Ode to Ukraine», тобто «Мрія – Ода України».


Під мінорний струнний акомпанемент та ембіентні відгуки Енн, а також її український колега Юрко Марроу намовляють англійською та українською емоційний текст про трагедію в нашій країні. Пронизлива композиція.




Ця та інша музика також в нашому Telegram-каналі: https://t.me/djburoagency


bottom of page